Istorie

istorie

Invitaţie la Istorie

Forumul asociaţiilor medievale din Bistriţa îi invită pe toţi bistriţenii dornici să cunoască istoria oraşului în care locuiesc, la seria de conferinţe "Bistriţa - istorie, artă şi cultură".

Bistriţa Medievala

Istorie - Cultură - Artă

În absenţa unei programe şcolare care să includă şi predarea sistematică a istoriei locale, în şcolile bistriţene, iniţiativa forumului medieval bistriţean vine să suplinească această lacună în educaţia tineretului, în primul rând. Conferinţele vor acoperi tematic istoria Bistriţei, din perioada premergătoare colonizării acestui spaţiu de către saşi şi până în epoca contemporană. Demersul este în măsură să genereze aprofundarea cercetării istoriei acestui oraş, sistematizarea şi publicarea rezultatelor, pentru a fi accesibile publicului larg. În acest context, organizatorii vor invita să conferenţieze la Bistriţa personalităţi şi cercetători în domeniu, pentru a întregi zestrea ştiinţifică a istoriografiei locale.

Vă prezentăm rezumatul conferinţelor da până acum, în format audio. Periodic, vom încărca şi înregistrările altor conferinţe pe teme “Bistriţa – istorie, cultură, artă”.

Prima întâlnire din această serie s-a desfăşurat vineri, 30 ianuarie 2009, în sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, din str. Gen. Grigore Bălan nr. 19 şi a avut tema “Bistriţa înainte de Bistriţa, sau spaţiul bistriţean înainte de colonizarea saşilor”. Ea a fost susţinută de Corneliu Gaiu, cercetător în cadrul secţiei Istorie a Complexului Muzeal Judeţean.

Puteţi reasculta aici înregistrarea acestei prime seri:
Conferinţa 1 -Bistriţa înainte de Bistriţa.

Următoarea întâlnire a avut loc pe data de 13 februarie 2009 pe tema: “Colonizarea spaţiului bistriţean de către saşi”. Conferinţa a fost susţinută de către cercetător dr. Corneliu Gaiu.

Aici găsiţi înregistrarea celei de-a doua seri:
Conferinţa 2 – Nosnerland. Sec. XII -XIII.

Pentru o mai bună întelegere a materialului vă rugăm să deschideţi şi fişierul cu harţile de prezentare.

A treia întâlnire din această serie a fost susţinută de istoricul de artă Vasile Duda, vineri, 27 februarie 2009, pe tema “Dezvoltare urbană în Bistriţa, în primele secole după colonizarea saşilor”, partea I.

Din motive tehnice, această înregistrare nu este disponibilă.

Conferinţa susţinută de D-l Hans G. Franchy:
Bistriţa în romanele scriitorului Franz Karl Franchy

Joi, 28 mai 2009 ne-am adunat din nou în sala de conferinţe a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru o lecţie de istorie susţinută de Corneliu Gaiu, de data aceasta pe tema “Cetatea Bistriţei între adevăr şi legendă”, tema premergătoare Serbărilor Medievale 2009, în cursul cărora au fost scenarizate momente din istoria medievală a oraşului.

Pentru o mai bună înţelegere a materialului vă rugăm să deschideţi şi fişierul de prezentare.

Conferinta 5 Corneliu Gaiu – Cetatea Bistritei, intre legenda si adevar

Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, preşedinte ex. Florin Săsărman
Asociaţia Nosnerland Bistriţa, preşedinte Cristian Târnovan
Fundaţia Culturală NOSA, Bistriţa, preşedinte Corneliu Gaiu

istorie

Scenarii inspirate din istoria Bistritei

Începând de la prima ediţie a Serbărilor Bistriţei Medievale au fost puse în scenă diferite momente istorice inspirate din trecutul oraşului. Ulterior o parte din ele au fost jucate şi la alte festivaluri din ţară în interpretarea Gărzii de Bistriţa şi a Grupului Nosa.

În urma mai multor solicitări în acest sens am decis să publicăm scenariile acestor momente.